100 anys del llegat d'un bé immaterial: la renaixença d'una llengua

divendres, 2 de maig del 2014

Fontades famoses

Fontada a la Font de la Salut (Sabadell)
 Una Fontada per recordar les relacions mataronines amb el Felibritge

Al segle XIX, les fonts de muntanya van esdevenir un punt de trobada i d'esbarjo popularitzant-se amb la proliferació d'aplecs populars i entitats excursionistes que les recuperaren. Un dels nuclis de joves intel.lectuals més reconeguts, el grup literari “Esbart de Vic”, que havia nascut a redòs del Cercle Literari de Vic, a iniciativa del canonge Jaume Collell i de Jacint Verdaguer va traslladar les seves trobades literàries a Folgueroles, en una font que seria coneguda com la Font del Desmai, fent honor a l'arbre que l'ombrejava. El 1867 Verdaguer va llegir el que s'ha considerat el primer manifest del romanticisme català, el Discurs de la Font del Desmai

El 21 de maig de 1854, i els que vindrien, Frederic Mistral, Anselm Matièu, Josèp Roumanilha, Pau Giera, Jean Brunet, Teodor Aubanèl i Anfós Tavan es reuniren a la font dels jardins del castell de Fontsegunho a la Provença, i fundaren el Felibritge, el moviment de recuperació de la llengua i la literatura provençal. 

El 20 d'octubre de 1883, al Teatre Principal de Canet de Mar, Àngel Guimerà va presentar la pre-estrena de l'obra de teatre Judith de Welp. L'endemà, els actors, i l'estol de figures de la renaixença que s'havien desplaçat a Canet per a l'efemèride feren una fontada  a la font de Can Roca de Sant Pol de Mar.

A Mataró no tenim constància explícita que el grup de joves lletraferits implicats en la difusió de Mireia es reunís en un lloc al marge de l'Ateneu Mataronès. Per això la Fontada d'aquest diumenge 11 de maig de 2014 es celebrarà a la Font del Primer de Maig, una font emblemàtica a la ciutat en el barri de Molins.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada